woensdag 24 september 2008

Enorme diamant gevonden in Lesotho in Afrika

In het land Lesotho in het zuidelijk deel van Afrika hebben mijnwerkers een diamant gevonden die als hij is geslepen de tweede grootste diamant die er ooit gevonden is kan worden.

De steen werd op 8 september gevonden in de mijn bij de plaats Letseng. Vier van de grootste diamanten in de wereld zijn hier al tevoorschijn gekomen. De nieuwe vondst is intussen in Antwerpen, het wereldcentrum van de diamanthandel, onderzocht.

De ruwe steen weegt 478 karaat en wanneer hij gesneden wordt kan hij een sterkte krijgen van 150 karaat.

De eenheid karaat wordt gebruikt om de massa voor edelstenen aan te duiden. Een karaat is vastgesteld op 200 milligram. De diamant weegt dus 95.600 milligram, of iets meer dan 95 gram.

De edelsteen is op dit ogenblik in het bezit van Gem Diamonds in Lesotho. Het bedrijf denkt dat de diamant tientallen miljoenen dollars waard is. Maar een betere schatting kan worden gemakt wanneer hij geslepen is.

De grootste steen die er ooit is gevonden blijft nog de Cullinan diamant. Deze woog in ongepolijste toestand 3.106 karaat. Toen de deze diamant geslepen was bedroeg het gewicht nog steeds 530 karaat.

De Cullinan diamant werd in 1905 in de buurt van Pretoria in Zuid-Afrika gevonden en werd genoemd naar Sir Thomas Cullinan, de eigenaar van de diamantmijn.

De steen draagt de bijnaam “Grote Ster van Afrika” en werd in meer dan honderd kleine diamanten versnipperd. Daarvan behoren er nu veel tot de Britse kroonjuwelen.

Lesotho is een land in het zuidelijk deel van Afrika dat geheel wordt omsloten door Zuid-Afrika. Er wonen ruim 2,1 miljoen mensen. De hoofdstad is Maseru. Of de bevolking een graantje mee zal pikken van de vondst is bij de redactie niet bekend.

Geen opmerkingen: